Centrale electrice fotovoltaice

CENTRALE ELECTRICE FOTOVOLTAICE

Energia solara fotovoltaica se bazeaza pe producerea directa de electricitate prin intermediul celulelor de siliciu. Soarele furnizeaza in medie o putere de 1kW/m2. Panourile fotovoltaice permit conversia doar a 10 – 15% din aceasta putere, productia de energie electrica a unui panou de suprafata unitara variind cu cresterea sau scaderea intensitatii radiatiei solare: 100kWh/m2 in Europa de Nord, iar in zona mediteraneana fiind mult mai mare.

POTENTIAL ENERGETIC

Potentialul energetic al Romaniei care rezulta din cantitatea de energie solara, este evaluat la o valoare medie de 1000 kWh/m2 si an, distributia geografica a acestui potential este repartizata pe 5 zone, din care zona zero cu potential de peste 1250 kWh/m2 si an, iar zona 4 cu potential sub 950 kWh/m2 si an.
Amplasamentul investitiei se afla in zona 0 conform hartii Radiatiei solare a Romaniei, zona cu valori ale radiatiei solare mai mari de 1250 kWh/m2.

Investitia raspunde cerintelor europene de dezvoltare a energiilor regenerabile. Amplasamenul ales este optimal din punct de vedere tehnico-economic, zona geografica incadrandu-se in zona “0” de radiatie solara (> 1250 kwh/mp), conform datelor prezentate.

In general, sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului, chiar si iarna, cu un randament mai scazut, insa, cu toate acestea, conditiile de functionare pe timpul iernii in zilele insorite sunt optimale, randamentul celulelor fotovoltaice fiind foarte bun la temperaturi scazute.

Durata de utilizare preconizata este de pana la 20 de ani, caz in care randamentul lor nu ar trebui sa scada sub 75% din cel initial. Amortizarea investitiei initiale, in ciuda dificultatiilor de estimare, aceasta ar trebui sa fie intre 6 si 10 ani. Investitia initiala nu este una deloc neglijabila, insa in conditiile in care pretul gazului metan si al electricitatii cresc exponential (si tendinta se va pastra si in urmatorii ani), o solutie alternativa capabila sa produca curent electric si/ sau caldura ar trebui sa atraga interesul tot mai multora dintre noi.

 Productia si consumul de energie electrica poate avea mai multe solutii tehnico-economice dupa cum urmeaza

Productia de energie electrica centralizata

 • Nu asigura intotdeauna o exploatare optima din punct de vedere al randamentului si a emisiei de gaze cu efect de sera
 • Retelele sunt sensibile la caderi ale centralelor de alimentare importante
 • Necesita investitii mari in capacitati de productie si infrastructura
 • Centrale pe baza de combustibili fosili contribuie la degradarea mediului
 • Fiind situate la distanta destul de mare fata de consumator, apar pierderi semnificative pe reteaua de transport

Avantaje

 • Generarea de energie cu impact scazut asupra mediului
 • Marirea sigurantei in alimentare prin diversificarea surselor de energie
 • Crearea unei piete de energie mai competitive
 • Marirea eficientei generarii de energie
 • Posibilitatea participarii micilor consumatori si consumatorilor individuali la generarea de energie de calitate ridicata
 • Reducerea incarcarii retelei in cazul marilor consumatori
 • Capacităti mai mari de export datorita retelelor descongestionate
 • Reducerea pierderilor de energie in retea prin situarea generarii in apropierea locului de consum
 • Reducerea cheltuielilor de transport si distributie

Proiectul propus raspunde in mod direct si adreseaza in mare masura trei dintre cele mai mari nevoi ale oricarei entitati juridice din Romania si nu numai:

 • constrangerile financiare, acutizate in urma izbucnirii crizei economico-financiare globale din 2008
 • problema energetica – nevoia unei reale independente energetice bazata pe surse locale intr-o lume in care presiunea pe resurse devine tot mai mare
 • preocuparile regionale / nationale / europene / globale privind mediul inconjurator si limitarea grabnica a influentei antropice asupra modificarilor climatice – post Kyoto 1997 si Strategia UE in domeniul energiei si mediului ”Europa 20/20/20”.

Noile investitii in energie trebuie sa tina seama atat de prioritatile nationale in domeniul energetic si nevoii de diversificare a aprovizionarii si de reducere a poluarii, asa cum sunt acestea stipulate in strategia energetica nationala, cat si de constrangerile constructive ale Sistemului Energetic National, date mai ales de Reteaua Electrica de Transport (RET).

Activitatea de planificare a dezvoltarii RET se va concretiza prin: identificarea oportunitatilor de amplasare a noilor capacitati de productie si de dezvoltare a zonelor de consum de electricitate.

REDUCE & REUSE

#thefuturestartsnow