image

S.C. General Meel Electric dispune de laborator PRAM autorizat ISC, utilaje de lucru la inaltime, automacarale, aparate de masurasi control, cat si de spatii de depozitare inchise si deschise.

General Meel Electric

Finalizarea parcul fotovoltaic din comuna calmatuiu jud teleorman

Finalizarea parcul fotovoltaic din comuna Calmatuiu, jud. Teleorman

Comuna Calmatuiu, un exemplu de succes in implementarea energiei viitorului

Comuna Calmatuiu, 22.02.2016

Omul este parte din natura, iar pentru a intelege transformarile naturii trebuie sa analizam propriul comportament. Tarziu, dar poate ca niciodata nu este mult prea tarziu, societatea constientizeaza noile tendinte pentru a ne ingriji mai mult de ceea ce avem, de a pastra o comuniune frumoasa si a ne apropia mai mult de ceea ce nu ne este nici dusman, nici optiune, ci un prieten, sau poate chiar noi: natura. Noile tendinte ne propun renuntarea la obiceiuri distructive, involuntare sau nu, ci aderarea la o noua viziune. Una dintre acestea, si printre cele mai importante, este energia solara, o energie a viitorului. Astfel, in comuna Calmatuiu, judetul Teleorman, la finalul lunii octombrie a anului 2013, incepea un proiect cu o viziune pe termen lung, pentru generatiile viitoare care vor invata din greselile celor anterioare: ferma de panouri fotovoltaice in vederea obtinerii energiei electrice.

Privita ca o idee nastrusnica la inceput, cetatenii comunei au realizat pe parcurs insemnatatea proiectului, pentru ca mai apoi, spre final, sa fie multumiti si bucurosi ca in locul in care traiesc, „nimic nu se pierde, totul se transforma”. Astfel, alimentarea cu energie electrica a cladirilor din administratia Consiliului Local al Comunei Calmatuiu, respectiv iluminatul stradal, au devenit, dupa aproape doi ani si jumatate, exemple de succes pentru alte localitati.

Consiliul Local al Comunei Calmatuiu, cu sediul in comuna Calmatuiu, judetul Teleorman, a derulat incepand cu data de 29.10.2013, proiectul „Infiintarea unei ferme de panouri fotovoltaice in vederea obtinerii energiei electrice necesare iluminarii stradale si a cladirilor din administratia Consiliului Local in comuna Calmatuiu, judetul Teleorman”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie, in calitate de Organism Intermediar pentru Energie, in numele si pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

Valoarea totala a proiectului este de 18.506.257,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 13.360.830,00 lei.

Proiectul s-a implementat in comuna Calmatuiu, judetul Teleorman, pe o durata de 28 luni.

Obiectivul proiectului a fost reprezentat de infiintarea unei ferme de panouri fotovoltaice pentru obtinerea de energie electrica necesara iluminarii stradale si a cladirilor din administratia Consiliului Local in comuna Calmatuiu, judetul Teleorman si crearea de locuri de munca.

Astfel, pe o suprafata de 1,5 ha, in nord-estul comunei Calmatuiu, judetul Teleorman, se gaseste ferma de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 0,5 MW, ce va asigura necesarul de energie pentru iluminarea stradala si a cladirilor din administratia Consiliului Local al Comunei Calmatuiu.

Cele 2.304 panouri fotovoltaice ale parcului folosesc lumina zilei – energia solara pentru a o transforma in curent electric, necesar iluminarii si functionarii diverselor echipamente. Panourile fotovoltaice sunt grupate in serii paralele pentru intrarile celor 20 de invertoare destinate injectiei in reteaua nationala.

Prin constructia fermei de panouri fotovoltaice va fi evitata emiterea in atmosfera a unei cantitati anuale de 283,5 tone CO2 echivalent, proiectul venind astfel in sprijinul atingerii obiectivelor asumate de Romania in domeniul schimbarilor climatice si valorificarii potentialului surselor regenerabile de energie si de obiectivele Axei prioritare 4 a POS CCE.

Proiectul a presupus si crearea a sase locuri de munca (patru barbati si doua femei) ce vor fi pastrate pe intreaga perioada de exploatare a proiectului.

Beneficiile parcului fotovoltaic sunt numeroase avand in vedere ca ajuta la reducerea incalzirii globale, reduce costurile aferente necesarului de electricitate, tinand cont de faptul ca energia solara este gratuita, si nu in ultimul rand, incurajeaza un comportament responsabil al oamenilor.

Activitatile de proiectare si executie ale parcului fotovoltaic au fost efectuate de catre General Meel Electic SRL, lucrarile fiind supervizate de catre dirigintii de santier de la Electric Total SRL. Serviciile de informare si publicitate au fost realizate de catre Square Mas Group SRL, iar consultanta de management a fost oferita de catre Younique Advisers SRL.

Si cum succesul nu consta in satisfactia individuala, ci se raporteaza si se masoara in multumirea tuturor partilor implicate, ferma de panouri fotovoltaice de la Calmatuiu a oferit si va oferi doar beneficii, castigul cel mai mare fiind noua atitudine fata de mediul inconjurator. Va invitam in comuna noastra pentru a observa proiectul realizat si pentru a duce mai departe traditia unei noi viziuni: Impreuna pentru noi, pentru natura!

Articol preluat de pe gazetadeagricultura.info

-->